onsdag, februar 03, 2010

Mere end ti røverier om dagen, ét af dem er hjemmerøveri - i 2009

I sandhed en eksplosiv udvikling i

hjemmerøverierne

Røverier i alt: Antallet steg fra 2.634 i 2006, 2.958 i 2007, 3.346 i 2008 og til 3.984 i 2009. Seneste stigning peger på en fordobling af antallet de næste fire år.

548 af de 1.043 røverier i første kvartal af 2009 blev foretaget i hovedstadsregionen, og heraf 314 i København, 38 på Frederiksberg og 26 i Hvidovre Kommune. Århus havde 89 røverier og Odense 52, mens resten fordelte sig stort set jævnt over hele landet, men typisk med flest i de større bykommuner.

Hjemmerøveriet har fået en overmåde interessant betegnelse Danmarks Statistiks nye officielle opgørelse, der hedder 'Kriminalitet'. Den lister anmeldte straffelovsovertrædelser og har indføjet kategorien med betegnelsen:

'Røveri i egen bolig' - vel noget vildledende betegnelse

Da vi må gå ud fra, at beboerne ikke foretager røveri i egen bolig, kan vi vist mere betegnende benævne overtrædelsen Hjemmerøveri eller Røveri i hjem.

364 tilfælde af anmeldte 

hjemmerøverier i 2009

Dokumentation hentes kvartalsvis på:

1. kvartal 2009: http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR196.pdf

2. kvartal 2009: http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR385.pdf

3. kvartal 2009: http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR472.pdf

4. kvartal 2009: http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2010/NR029.pdf

En anden ganske vildledende ting i ovennævnte statistiklink: Bemærk, helt op til og med 2. kvartal 2008 figurerer under det første link et 0 (nul) i de kvartalsvise rubrikker ud for "Røveri i egen bolig". Under det næste link og de efterfølgende er disse nuller så blevet korrigeret til signaturen ... , der er den korrekte og betyder der ikke findes registrerede data til rubrikken. I dette tilfælde betyder det, at hjemmerøverierne for såvidt disse kvartaler ikke er blevet udskilte fra øvrige røverier i gerningskategorien ('Vold mod andre') og optalte til netop denne rubrik.

Men nu tilbage til, hvad vi f.eks. kunne læse af beroligende stof i sammenhængen hjemmerøverier:

16. oktober 2007 i Berlingske Tidende:

Uddrag af : http://www.berlingske.dk/article/20071016/danmark/71016084/

“Selv om danskerne er blevet skræmt af sidste uges grove røverier i private hjem, tyder intet på, at den form for kriminalitet er på vej til at blive hverdagskost i Danmark. Det siger Ove Bundgaard Larsen fra Rigspolitiets NEC-afdeling, der nu vil give området særlig opmærksomhed.

Af Marianne Harbo ri@berlingske.dk Sidst opdateret tirsdag den 16. oktober 2007, 21:46

Det gør indtryk på os, at to familier i løbet af den seneste uge er blevet overfaldet hjemme hos dem selv – så voldsomt, at en 65-årig mand fra Smørum døde af det, mens en 35-årig mand fra København blev gennembanket for øjnene af sine gæster. Og hvis vi også husker den mand, der for nylig blev vækket af maskerede røvere og frarøvet 100.000 kroner og alle sine DVD-film, og det ældre ægtepar, der blev slået og sparket af fem hætteklædte mænd, der forsvandt med parrets penge og to biler, kan vi let få den tanke, at der bliver mange flere af den type røvere, og at vi er i farezonen derhjemme som aldrig før. Den tanke deler vicekriminalinspektør Ove Bundgaard Larsen fra Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center, NEC, imidlertid ikke. Efter at have gransket politiets statistikker nøje fastslår han, at der i år har været mellem 20 og 22 af den type røverier i private hjem. Høj opklaringsprocent. »Antallet er ikke foruroligende, men vi har haft nogle røverier af en alvorlig karakter i sidste uge og endda et dødsfald, og derfor vil vi nu følge udviklingen ganske nøje i år og næste år.

(fremhævning og udskilning som afsnit er red.'s ansvar: ) Umiddelbart ser der ud til at være en lille stigning, men jeg tror nu ikke, det er en udvikling, vi skal frygte,« siger Ove Bundgaard Larsen. Han tilføjer, at opklaringsprocenten i de omtalte sager tilmed er forholdsvis høj. »Den er i hvert fald over 50 procent.

Hos Københavns Vestegns Politi har de opklaret samtlige de fem-seks-sager, de har haft.« Tallene for hjemmerøverier må i øvrigt pilles ud med »håndkraft«, fordi de ikke optræder særskilt i statistikkerne. De falder ind under kategorien »Anmeldelser om røveri mod andre, jf. straffelovens § 288«, hvor de kun udgør omkring en procent af denne kategori…”

Vi må dog hertil bemærke, at hjemmerøveriers antal udgør 10 pct. af alle røverier i 2009

------------------------------------------

Det er fortsat en utrolig gåde, hvorpå Morten Phil på Morgenavisen Jyllands-Posten den 30. januar 2010 byggede sin undersøgelse af hjemmerøveriernes gerningsmænd i Danmark. Vi er helt med på, at han har taget udgangspunkt i domfældte sager, og det er skam fint nok.

Og vi kender også formålet med hans analyse og præsentationen af samme: Det skrev han to gange i de to første linier:

Det er danske unge mænd, der begår hjemmerøverierne i 44 ud af 50 tilfælde.

Og det er en lodret løgn - vi kan ikke

komme det nærmere.

I København er de fremmede unge voldsomt overkriminelle (det viste Politiets tal og TV2 Nyheders referat heraf utvetydigt sort på vidt i 2004)

Hvordan det blev til 30 stk. hjemmerøverier med 50 gerningsmænd i en periode på knap 16 måneder i Phils analyse vil formentlig forblive en gåde, indtil andre eller Morten Phil selv åbner for godteposen, så vi måske kan sole os i lyset fra hans eller andres vid, indsigt og overblik.

Noget kunne tyde på, at Morten Phil er blevet forvirret af netop den statistik med nuller for 2006, 2007 og første kvartal af 2008, som vi fremhævede ovenfor. Lad os ikke gætte mere, men understrege at udviklingen ville have været så meget desto værre, såfremt det hele først var begyndt med hjemmerøverier i 2. kvartal 2008.

Vi vil bestemt ikke afvise, at hjemmerøveriet kan blive en del af 'den danske ungdomskultur' ligesom alt det andet. Men hjemmerøveriet eksisterede stort set ikke på dansk jord før indvandringen tog fart. Og mon ikke sandheden om gerningsmændenes oprindelse kommer frem inden så længe.

3. februar 2010
J. E. Vig, cand oecon.


"if your heart is filled use your brain"

Etiketter: , ,

0 Comments:

Send en kommentar

<< Home